Algemene vragen

Castreren of steraliseren, doen of niet doen?

Iedere hond is verschillend, er zijn diverse mogelijk heden van castratie en steralisatie, een goed advies op deze wijze is dan ook niet op zijn plaats.
Wij raden u aan om hierover contact met uw dierenarts op te nemen, alleen dan krijgt u voor uw hond het juiste advies.

Wat zijn vlooien of teken?

Vrijwel iedere eigenaar van een hond of een kat heeft er wel eens mee te maken; een jeukende of krabbende hond of kat. Regelmatig zien wij patiënten met klachten die variëren van (ernstige) jeuk tot (ernstige) huidproblemen. Ook teken en de gevolgen van tekenbeten komen wij frequent tegen.

Wat kunt u doen om dergelijke problemen te voorkomen? Wij hopen dat de informatie op deze pagina u verder helpt om de juiste (preventieve) behandeling in te zetten voor uw huisdier.

Om een vlooien infectie goed te kunnen behandelen, is het van belang een goed inzicht te hebben in de leefwijze van de vlo. Ondanks dat er meer dan 200 soorten en ondersoorten vlooien bestaan, is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij de kat en de hond. Hieronder wordt dan ook de cyclus van de kattenvlo (Ctenocephalides felis felis) beschreven.

Cyclus van de vlo

De cyclus van de vlo begint bij de onvolwassen stadia. Deze stadia bestaan uit het eitje, het larvenstadium en het poppenstadium. Een vlooieneitje komt in gemiddeld 1 tot 10 dagen uit. Wanneer het eitje is uitgekomen volgt er een larvanstadium. Dit stadium duurt ongeveer 5 tot 11 dagen, waarin de larve zich voedt met de uitwerpselen van de volwassen vlooien en organisch materiaal (huidschilfers) uit de omgeving.
Na het larvenstadium begint het popstadium. In deze periode veranderd de larve werkelijk tot vlo. Dit stadium kan ruim 100 dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden in het milieu. Gemiddeld duurt dit stadium een maand.
Dan volgt het volwassen stadium. Vanaf het moment dat de vlo uit zijn pop is gaat hij op zoek naar een gastheer (Kat, hond, mens e.d.) De vlo heeft deze gastheer vlo nodig om in zijn voedsel (bloed) te voorzien. Binnen 1,5 tot 2 dagen na de eerste maaltijd komt de eiproductie op gang. Vrouwtjevlooien leggen gedurende ongeveer 100 dagen eitjes in de vacht van de gastheer. Deze eitjes vallen vervolgens op de grond en komen in de omgeving van de hond of kat terecht. De kattenvlo kan zich dan ook in een snel tempo voortplanten.

Om te kunnen overleven zijn vlooien afhankelijk van hun gastheer (uw hond of kat).
Vroeger zag men met name in augustus-oktober problemen met vlooien, tegenwoordig het hele jaar door, mede door centrale verwarming in de huizen.

Problemen van vlooien bij de hond en kat:

• Jeuk (ernstig), krabben en likken (soms tot bloedens aan toe),
plotseling bijten net voor de staartwortel.
• Kaal worden op de plaatsen waar de hond of kat likt, krabt of bijt.
• Bloedarmoede (vooral bij kittens en pups kan dit levensbedreigend zijn, krijgen witte
slijmvliezen en neusje)
• Lintworminfectie (De vlo fungeert weer als gastheer voor de lintworm) • Vlooienallergie

Hoe vind ik vlooien op mijn hond of kat?

De enige goede methode is het afkammen van de hele rug met een stalen vlooienkam. Indien er sprake is van vlooien vind je met het kammen zwarte tot donkerrode schilfertjes (vlooienpoep) en bijna altijd een of meerdere vlooien.
Wanneer een huisdier niet preventief tegen vlooien wordt behandeld zou dit kammen ter controle minimaal enkele malen per week moeten gebeuren.

Vlooienbestrijding

Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat u geen vlooien hoeft te bestrijden omdat uw huisdier preventief wordt behandeld tegen vlooien en dus geen last heeft van een vlooien infectie.
De huidige preventieve vlooienbestrijdingsmiddelen zijn effectief en veilig waardoor eigenlijk iedereen zijn huisdier preventief zou moeten behandelen. Een (ernstige) vlooien infectie aanpakken gaat vaak gepaard met groot ongemak voor het huisdier en brengt in het algemeen hogere kosten met zich mee.

Mijn hond of kat heeft vlooien, wat nu?

De eerste stap bij het behandelen van een vlooieninfectie bij uw huisdier is de hond of kat te behandelen met een vlooienbestrijdingsmiddel. Dit kan het beste met een pipet (aanbrengen tussen de schouderbladen, op de huid). Hiervoor kan bijvoorbeeld een product als Frontline of Stronghold voor ingezet worden. Beide producten zorgen ervoor dat de vlooien, die zich op uw huisdier bevinden, dood gaan. Dergelijke middelen dienen elke maand, preventief, toegediend te worden om een nieuwe besmetting met vlooien te voorkomen.

Wanneer u een vlooienbesmetting heeft geconstateerd bij uw huisdier volstaat het niet meer om alleen het besmette huisdier te behandelen.
U dient alle huisdieren in de directe omgeving te behandelen om kruisbesmetting te voorkomen. Ook is het aan te raden de besmette huisdieren een aantal dagen te kammen met een vlooienkam om de (dode) vlooien zo snel mogelijk te verwijderen van uw huisdier. Daarnaast dient de leefomgeving van uw kat of hond (uw huis) behandeld te worden om een nieuwe besmetting te voorkomen. Gebruik voor de omgeving uitsluitend een spray die tevens de larven doodt. In onze klinieken is de spray Indoor-X te verkrijgen welke zeer geschikt is voor dit doel.

Tekenbestrijding

Om tekenbesmetting van uw huisdier te voorkomen zijn er verschillende middelen verkrijgbaar. In de meeste gevallen is dit een combinatie met een vlooienbestrijdingsmiddel, zodat u in één handeling uw huisdier preventief kunt behandelen tegen vlooien en teken. Voor de katten is dit het product Frontline en voor de honden wordt het middel Practic ingezet. Beide middelen zijn pipetten, die op de huid tussen de schouderbladen, 1 x per maand toegediend moeten worden.
Voor honden is er tevens de mogelijkheid gebruikt te maken van een tekenband van het merk Scalibor. Deze band bestrijdt zowel de teek als ook het zandvliegje (het zandvliegje brengt de leichmania parasiet over). Het zandvliegje komt met name voor in landen rondom het Middellandse Zee gebied. Voor honden die mee gaan (op vakantie) naar het buitenland is de Scalibor band een geschikte oplossing om preventief te behandelen tegen teken en het zandvliegje. De Scalibor band werkt 6 maanden.

Verwijderen teken

Zodra u bemerkt dat uw huisdier een teek heeft, moet deze verwijderd worden. Voor het verwijderen van teken zijn speciale tekenpincetten en tekenhaakjes verkrijgbaar. Afgeraden wordt om de teek te ?verdoven?
met alcohol o.i.d. Dit kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud uitbraakt in de gastheer en hiermee mogelijk ziekteverwekkers overbrengt. Het beste kunt u de teek met behulp van een tekenpincet of haak in één richting draaien tot hij zich loslaat. Probeer ook de kop van de teek mee te verwijderen en schrijf de datum op wanneer u de teek verwijderd heeft (dit kan mogelijk in een latere fase van belang zijn). Let de daarop volgende dagen op eventuele ontstekingen of rode plekken op de plaats waar u de teek verwijderd heeft. Mocht dit het geval zijn, raden wij aan een afspraak te maken bij uw dierenarts. Uiteraard is het ook mogelijk dat wij op de kliniek voor u de teek verwijderen.

Ziekten door teken overgebracht bij de hond

Teken kunnen ziektes overbrengen zoals Babesiosis, Ziekte van Lyme en Ehrlichiosis. Deze ziekten komen voornamelijk in landen in Zuid-Europa voor, maar ook in Nederland worden steeds meer besmette teken gevonden. Het is belangrijk om uw dier (ondanks preventieve behandelingen) dagelijks te controleren op teken en deze indien nodig te verwijderen.

Daarnaast is het van belang te noteren op welke datum u een teek van uw huisdier heeft verwijderd. Juist omdat bovengenoemde ziekten in eerste instantie een algemeen ziektebeeld geven, kan het voor uw dierenarts van groot belang zijn te weten dat uw huisdier één of meerdere teken gehad heeft en of uw huisdier in het buitenland is geweest.

Uiteraard verdient het preventief behandelen de voorkeur om dergelijke problemen te voorkomen.