Welzijn van de hond

Moet ik mijn pup/hond laten in enten?

Honden die bij ons de cursus volgen moet zijn ingeënt, onderstaande geeft waarschijnlijk veel duidelijkheid.

Een goed vaccinatieschema biedt goede bescherming

De bedoeling van de diverse vaccinaties is de hond een blijvende bescherming te bieden tegen een aantal virussen, zoals het Parvo- of Hondenziektevirus. Dat wordt in eerste instantie bereikt door een goed vaccinatieschema voor de moederhond, want de teef zorgt voor een zogenaamde maternale immuniteit. Dit houdt in dat de pups eerst in de baarmoeder en later via de moedermelk (alleen in de eerste uren na degeboorte) antistoffen meekrijgen die gemaakt zijn door de moederhond.
Een pup krijgt de antistoffen dus kant en klaar aangeboden en hoeft ze niet zelf te maken. Die antistoffen geven de bescherming tegen de virussen waarvoor de moeder gevaccineerd is. Na de eerste weken wordt er een speciaal vaccinatieschema voor de pup zelf gestart. Dit schema begint als hij zes weken oud is. Daarna krijgt hij nog vaccinaties als hij negen en twaalf weken oud is. Deze leeftijden zijn zo gekozen dat er zo min mogelijk interferentie optreedt met de maternale immuniteit.
Er is namelijk uitgezocht dat wanneer deze immuniteit begint af te nemen, de bescherming via vaccinaties wordt overgenomen door het eigen immuunsysteem van de pup. Tot die tijd kreeg de pup, zoals gezegd, zijn antistoffen rechtstreeks, maar via de drie vaccinaties (bij zes, negen en twaalf weken) wordt het eigen immuunsysteem geprikkeld om die anti stoffen zelf te maken. Alles is er dus op gericht om de immuniteit van een pup op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Nu is het natuurlijk zo dat een vaccinatie nooit 100% bescherming geeft. Er blijft altijd een bepaald risico van besmetting. Het kan zo zijn dat het vaccin waarmee gevaccineerd is niet meer optimaal was, dat de weerstand van de pup tijdens het inenten niet optimaal was, dat de pup al een besmetting had opgelopen voordat er gevaccineerd was, enzovoorts. Er spelen dus altijd meerdere factoren mee. Maar in het algemeen kun je zeggen dat een pup met een goed vaccinatieschema voldoende bescherming heeft tegen de rest van die boze buitenwereld. U kunt dus met een gerust hart al vóór de twaalfde week met uw pup naar puppycursus gaan. Daar komt nog eens bij dat het voor alle honden die aan de cursus deelnemen verplicht is om goed gevaccineerd te zijn:
alle volwassen honden die daar lopen worden dus jaarlijks gevaccineerd. Voor de puppen geldt meestal dat ze op een goed vaccinatieschema moeten zitten en beoordeeld moeten zijn door een dierenarts. De meeste trainers hebben vaak ook genoeg ervaring en kennis om een zieke hond snel op te merken en deze door te sturen naar de dierenarts en niet op de training toe te laten. De kans op besmetting tijdens een training is dus beperkt. Veel groter is de kans op besmetting op de plaatselijke hondenuitlaatplaatsen, waar iedereen verplicht is de hond uit te laten op – vaak – een paar vierkante meter.